Core Egzersizleri ( 5-10 kişi grup )

Core bölgesi vücudu dengeleyen en önemli kısımlar olan bel, kalça ve karından oluşur. Kişinin bel, karın ve kalça bölümlerindeki kasların zayıf olması, buralarda yağ depolanması başta obezite olmak üzere pek çok hastalığa sebep olmaktadır. İnsanların vücut ve postur olarak daha güçlü ve zinde olabilmeleri, görünebilmeleri için bu core bölgesindeki kasların güçlü olması gerekir. Ancak core bölgesi vücutta yağ depolanmasına en müsait alanlardır. Bu bakımdan en fazla çalıştırılması, aktif olması gereken kaslar buradadır. Zira bir kişi ne kadar sağlıklı ve estetik bir vücuda sahip olduğunu düşünürse düşünsün core bölgesi güçsüz ve yağlı ise ne sağlıklı ne de fit olması mümkün olmaz. İşte tüm bunlardan yola çıkarak core bölgesindeki kasları güçlendirecek egzersizleri tanımakta ve uygulamakta fayda vardır.

Zumba ( 10-20 kişi grup )

Zumba, müziği ve koreografisi belirlenmiş adımları kullanarak ortamı bir parti havasına sokar. Çoğunlukla Latin ve Amerikan müzikleri tercih edilse de, kimi zaman Jazz, pop, country, hip-hop ve Afrika ritimleri gibi farklı ritimler de kullanılır. 90’larda Alberto ”Beto” Perez tarafından yaratılan bu spor, günümüzde 110 ülkede, 90.000 farklı yerde, 10 milyon insana ulaşmaktadır. Yıllar içinde Zumba sınıfları tek tipten çocuklar için olana (Zumbatomik) , yaşlılara uygun olana (Zumba Gold), su içinde yapılana (Su Zumba’sı) , dayanıklılık arttırıcı sınıflara (Zuma Toning) kadar pek çok çeşide ayrıldı.

Kimler Zumba yapabilir?
Zumba, ayağa kalkıp dans edebilen herkes için uygundur. Dans burada, son derece liberal bir terim. Bu nedenle, daha önceden bir dans deneyimine ya da dans yeteneğine ihtiyacınız yok. Her yaşta, her vücut tipinde ve beden ölçüsündeki insan Zumba derslerine katılabilir. Eğer biraz kalça sallayabiliyor ve müzikten hoşlanıyorsanız bu ders tam size göre!

Zumba ve sağlık
Bazı araştırmaların da kanıtladığı üzere, Zumba gibi dans tipi aerobik egzersizleri, düzenli olarak yapıldıklarında, kardiyopulmoner dayanıklılığını arttırmak gibi bir özelliğe sahipler.

Cardio Egzersizleri

Cardio Nedir?
Damar ve kan dolaşımı sistemi ile ilgili olan Kardiyovasküler yahut cardio (Kardio) tanımı yağ yakmak amacı ile yüksek kalp atım hızı belirli bir seviye ve sürede yapılan egzersizleri kapsar. Daha anlaşılır bir dille açıklayacak olursak; Cardio vücutta ki yağ oranını azaltmak veya dengelemek için yapılan egzersizlerin bütününe verilmiş olan bir isimdir. Mesela dışarıda yaptığımız yarım saatlik bir koşu bir cardio egzersizi olarak tanımlanabilir. Cardio özellikle fitness tarzı sporlarda spor bitiminde yağlarınızı yakmak için yaptığınız egzersizlerdir de diyebiliriz. Yani genel olarak yapılan yağ yakıcı egzersizler, sporlar birer cardio’dur diyebiliriz.

Cardio Nasıl Yapılır?
Cardio, yarım saat kadar süre ile uygulanan ve spor olarak yapılan egzersizlerin tümüne verilen bir isim olup; yaptığınız egzersizi sürekli aynı tempoda tutarak, yarım saat yapmanız gerektiğidir.

Fitness

Fitness, genel olarak ülkemizde body building sporu ile özdeşleştirilir. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen kişiler ise, çok farklı bir spor dalı olduğunu düşünür. Aslına bakarsanız fitness kelimesi, bu iki kavramı da tam olarak karşılamaz. Fitness sağlıklı olmak, formda olmak anlamlarını içerir. Bundan dolayı, sağlık ve zinde olmak adına yapılacak olan çok çeşitli spor dallarını, bünyesinde barındırır. Spor dilinde, vücut geliştirme sporunu tanımlayacak olursak, aletli veya aletsiz olarak yapılan, insan vücudunda bulunan kasların tümünün ya da bir kısmının çalıştırılmasına yönelik çalışmalardır diyebiliriz. Fiziksel olarak, vücudun güçlendirilmesi mantığına dayanan bu spor çeşidi, kişilerin tercihlerine göre farklı mekanlarda ve farklı yöntemlerle uygulanabilir. Spor dallarının neredeyse hemen hepsinde kullanılan egzersiz yöntemleri, fitness çalışmaları esnasında da kolayca görülebilir.

Body Building

Vücut Geliştirme, (İngilizce'de Body Building) ağırlık kaldırma, kalori alımı ve diğer uygulamaların bir araya getirilmesiyle kas telciklerinin (fibres) geliştirilmesi işlemidir. Bu aktivite ile uğraşan kişiye vücut geliştirici (Body Builder) denir. Rekabete dayalı bir spor olarak vücut geliştirmede, vücut geliştiriciler, jüri önünde fiziksel görünüşlerini çeşitli hareket serileriyle sergilerler. Ünlü vücut geliştiricilerden bazıları şunlardır: Larry Scott, Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno, Flex Wheeler Steve Reeves, Serge Nubret ve yenilerden, Ronnie Coleman ile Jay Cutler.

Faydaları
Bilimsel yapıldığı taktirde vücut geliştirme sporunun insan vücuduna olan faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Kasları mükemmel seviyede çalıştırarak kuvvetlendirir; geliştirir; yeniler ve vücuda güzel bir estetik kazandırır. Kalp-kan dolaşım sistemini optimum seviyede düzenler. Kalbin çok daha sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur, bu sayede kalp hastalıklarını önler. Örneğin; Kolesterol oranını %5 ile %10 arasında azalttığı dolayısıyla iyi kolesterol (HDL) oranını yükselttiği kanıtlanmıştır. Vücudun toplam dayanıklılık kapasitesini arttırır ve yüksek bir kondisyon eğrisi kazandırır. Örneğin, insan gücünü %150 ile %250 arasında arttırdığı tespit edilmiştir. Göğüs kafesinin genişlemesini sağlar ve bu sayede vücudun solunum kapasitesini yükseltir. Vücut hakimiyetini, denge ve konsantrasyonunu arttırır. Gelişme çağında boy uzamasına yardımcı olur. İleri yaşlarda meydana gelen kas erimesini ve bir takım eklem rahatsızlıklarını önler. Metabolizmanın atletik yapılaşmasına yardımcı olur ve vücudun selülit ve kilo verme problemlerini yok ederek estetik açıdan kalıcı avantajlar sağlar. Sakatlıklar süresince küçülen ve güçsüzleşen vücudun bir çok bölgesinin kuvvetlenmesine ve eski sağlığını kazanmasına yardımcı olur. Duruş bozukluklarını ve organizmaya olan negatif etkilerini gideren en uygun spordur. Kondisyon ve ağırlık çalışmalarının en önemli bölümünü meydana getirir ve bütün spor branşlarının temeli kabul edilir. Kötü alışkanlıklardan koruyan ve kurtulmayı sağlayan buna karşın metabolizmanın verimliliğini arttıran özel bir spor branşıdır. Disiplin, hırs, kendine güven, sabır, azim, ruh ve beden hakimiyeti gibi üstün özellikler kazandırır.

Vicut Ağırlığı Egzersizleri

Vücut ağırlığıyla yapılan egzersizler sizi güçlendirip kas hacminizi arttırabilir ancak YouTube’daki videolarda görüldüğü gibi kolayda değildir. Vücut ağırlığı egzersizleri konusunda öncelikli olarak temelinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Kuvvet düzeyinizi ve kas hacminizi arttırmak için vücut ağırlığı ile yapılan 3 temel egzersiz vardır; şınav, barfiks ve squat egzersizi. Bu üç temel hareket ve çeşitleri çoğu kişinin yıllardır uyguladığı egzersizlerdir. Vücut ağırlığı egzersizlerini yaparken unutmamanız gereken önemli bir noktada tekrar sayınızı arttırmak için kendinizi zorlamanız gerektiğidir. Böylelikle daha zor uygulanan vücut ağırlığı egzersiz çeşitlerine daha kolay geçiş yapabilirsiniz. Zaman içerisinde tek tarafla yapılan vücut ağırlığı egzersizlerine geçiş yapmanız bile mümkün olacaktır. Bunun kulağa kolay geldiğini biliyoruz. Tek kolla şınav, tek ayakla squat egzersizi ya da tek kolla barfiks yapmayı denerseniz ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Kullandığınız antrenman yaklaşımı ne olursa olsun, güçlenmek için bir egzersizi az bir direnç ile yapmayı öğrenmeye başlamalısınız. Egzersize uyum gösterdikçe de direnç düzeyinizi arttırmalısınız. Kuvvetinizi geliştirmeye odaklanan tüm antrenman programları “artan iş yükü” denilen prensiple çalışmaktadır.

Açık Hava Egzersizleri

Açık havada spor yapmak, eğlenceli ve motive edici yönü nedeniyle pek çok kişinin tercihi. Ormanlık bölgeler,deniz kenarı ve parklar, doğa ile içiçe olma fırsatı da sağladığından, stresten arındıran keyifli birer egzersiz alanı sunuyor. Peki, ama açık havada spor yaparken nelere dikkat edilmeli?
Açık havada spor yapmanın keyfini çıkartırken, bazı risklerden korunmak gerekir. En sık karşılaşılan sorunlar, sıcak çarpması ve bilinçsiz egzersiz yapmaktan kaynaklanan sakatlanmalar. Sıcak çarpması, havanın sıcaklığı, rutubet oranı, rüzgar hızı ve ısı yayılımına bağlıdır. Rutubet oranı ne olursa olsun, hava sıcaklığı 26 derece üstüne çıkmadığı sürece sıcak çarpması tehlikesi olmayacaktır. Ancak bu noktada spora uygun giyinmek de önemlidir. Açıkhavada egzersiz yaparken, giysiler bol, teri emen, açık renkli veya yeni teknoloji olan serinletici etkisi olan cinsten olmalıdır. Soğuk iklimlerde ise rüzgar şiddeti ne olursa olsun, sıcaklığın -10 derecenin altına inmediği sürece donma tehlikesi olmaz. Bu iklim özellikleri, kişilerin spor için başvurdukları açık alanlarda tespit edilmeli ve sporcuyu nasıl etkileyebileceği tablolar ve bilgilendirme yazıları ile belirtilmelidir. Bu şekilde aşırı sıvı kaybı, performans kaybı, bayılma, sıcak çarpması ve donma gibi tehlikelere karşı, kişi korunmuş olacaktır.

Branş Kondisyon Antrenmanı

Fonksiyonel Antrenmanlar

Fonksiyonel antrenmanlar, vücudun işlevsellik kazanmasını amaçlayan hareketlerden oluşan bir antrenman disiplinidir. Bu antrenmanlar, tüm vücudu çalıştıracak hareketleri kapsayan ve bunları değişik amaçlarla peş peşe yaptıran, değişik yoğunluktaki ve süredeki antrenmanlardır. Bir antrenman, fırlatma, itme, çekme, çömelme, zıplama, ivmelenme hareketlerini değişik sıralarda, tekrar ve zorluklarda bir araya getirir. Zorluk seviyesi kademeli olarak artrılan bu antrenman programı sayesinde sporcu, daha hızlı, daha esnek, daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir. Kaslar arasındaki uyum artar ve hareketler daha koordinasyonlu şekilde yapılabilir ve tabii ki sakatlık riski azalır.

Personel Training

Birebir olarak profesyonel eğitmen desteğiyle bireylere özel uygulanan egzersiz programları, Personal Training adı altında gerçekleştirilmektedir. Antrenman boyunca Personal Trainer, kişilere yardımcı olur. Personal Trainer, kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda klasik egzersiz programlarına ek olarak üyelerin her türlü problemlerini listeleme işlemi yapar. Örneğin; sporcunun sağlık durumu, yaşam şekli ve alışkanlıkları, psikolojik dengesi(mutlu/mutsuz/endişeli/heyecanlı/vs…) gibi ayrıntıları dikkate alarak egzersiz programı şekillendirilir. Baştan sona kadar olan her ayrıntı bireye özel dosya içerisinde saklanmaktadır. Aktivite boyunca her türlü ölçüm ve testlerin takibi yapılır. Her sporcunun dilediği bir form vardır. İstenilen forma ulaşabilmek için antrenman programlarının kaliteli bir şekilde sürdürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.